Podsumowanie POPŻ Podprogram 2019
Listopad 18, 2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

PODPROGRAM 2019 – EFEKTY

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chojnicach przy współpracy z Bankiem
Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy
Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym
mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
w ramach środków towarzyszących w okresie od grudnia 2019 r. do września
2020 r.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat
pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały,
kasza gryczana, herbatniki maślane),
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
– mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
– cukier (cukier biały),
– tłuszcze (olej rzepakowy),
– dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowymi).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1106 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej.
4. Wydano osobom potrzebującym 56,8 ton żywności w postaci 7.550 paczek
żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 164 osób korzystających z pomocy
żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań
towarzyszących:
– żywieniowo-dietetyczne – 2 spotkania dla 53 uczestników,
– kulinarne – 6 spotkań dla 111 uczestników.