Podprogram 2016 – efekty
Lipiec 1, 2017

logo na stronę internetową

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chojnicach współpracował z Bankiem Żywności w Chojnicach.
  2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 1311 osób znajdujących się
    w trudnej sytuacji życiowej.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 62,54 tony żywności;
    • 9913 paczek żywnościowych.
  5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań 172 osoby brały udział łącznie w 11 warsztatach edukacyjnych.
  6. Rodzaje warsztatów:
    – Ekonomiczne – 2 spotkania dla 51 uczestników,
    – Żywieniowe – 2 spotkania dla 40 uczestników,
    – Kulinarne – 7 spotkań dla 81 uczestników.