PO PŻ PODPROGRAM 2017 – EFEKTY
Lipiec 12, 2018

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.


PODPROGRAM 2017 – efekty

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chojnicach przy współpracy z Bankiem
Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski
pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków
towarzyszących w okresie od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat
pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały,
kasza gryczana, herbatniki maślane),
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
– mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy,
kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
– cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
– tłuszcze (olej rzepakowy),
– dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1251 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 66,71 ton żywności,
– 11.615 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 165 osób korzystających z pomocy
żywnościowej przeprowadzono 10 warsztatów edukacyjnych w ramach działań
towarzyszących:
– żywieniowe – 4 spotkania dla 84 uczestników,
– kulinarne – 6 spotkań dla 81 uczestników.